Forklift kontaktörü elektrikli forkliftlerde bulunur. Ve elektrik akımını kontrol eder.
Kontaktörün görevi anahtarlama yani açıp kapanma yoluyla enerjiyi bir noktadan diğer bir noktaya iletmektir.
Kontaktörler, elektrik sistemlerini anahtarlama elemanı olarak görev yapar, ancak aşırı akım durumunda koruma sağlamazlar. Sadece düzenli bir yerde başka bir iletme işlevini yerine getirirler. Bu nedenle, elektrik tesisatlarında kontaktörlerle birlikte mutlaka termik röle, motor koruma şalteri, otomatik sigorta veya sigortalı yük ayırıcı gibi termik ve manyetik korumayı sağlayan devre elemanlarının kullanılması zorunludur.
Kontaktörün Çalışma Prensibi:
Kontaktörler, yaylı bir sistemle çalışan yeteneğe sahip bir sistem içermektedir. Çalışma programı şu şekildedir:
Kontaktörün üç bileşeni vardır.
Akülü transpalet ve forkliftlerin kontaktörüleri farklıdır.
Forkliftlerde genelde 48V kontaktör bulunur. Akülü transpalet ve istif makinalarında 12v X 2 adet veya sadece 24V kontaktör bulunur. Kontaktörler bazen makineye özel üretilir ve sadece üretilen makinenin serisine uygun olur.
Genel kullanım amaçlı kontaktörler birbirinin yerine kullanılabilir ve makine seri bilgisi gerekmez.
Örneğin: Sw180 48V kontaktör forkliftte de kullanılır reachtruckta da kullanılır.
Kontaktörler genellikle çok zor yerlerde bulunmazlar ve kolay değiştirilebilirler. Ancak bazıları çok zor yerlerdedir ve değiştirmesi de çok zahmetli olabilmektedir. Transpalet ve istiflemelerin kontaktör değişimi forklifte kıyasla daha kolaydır. Forklift ve reachtruckın kontaktör değişimi kısmen daha zordur.
Kontaktörlerin çekmediğini sizlere bakım yaptırdığınız servis firmanız söyleyecektir.
Makinalarınızın bakımlarını düzenli yaptırdığınız sürece yedek parçalarınızın arızalanma riski azalır ve makinalarınız kontrol altında tutulmuş olur.