Forkliftlerde kullanılan her yedek parça sizin için önemlidir. Çünkü yedek parça ne kadar uyum sağlarsa iş akışınız o kadar güzel ve sorunsuz ilerler. Yedek parça diyerekten geçmeyin çünkü iş yerindeki en güçlü çalışma arkadaşlarınız iş makinelerinizdir.
Forkliftiniz için yanlış parça montajı yaparsanız, parça yerine uymaz hele ki bu elektronik parça ise iadesi de olmaz zor durumda kalırsınız çift masraf yapmış olursunuz. Doğru parçayı bulana kadar vaktiniz de çöpe gider. Bu yüzden aradığınız parçayı muhakkak bilgili tecrübeli yedek parçacılardan temin ediniz. Büyük şirketler zamanla yarıştıkları için bu konu onları daha çok ilgilendirmektedir. Zamanın çöpe gitmesi demek extra mesai, extra insan gücü, extra maliyet demektir. Kimse de bu sorunları göze almak istemez ve bu yüzden en hızlı ve doğru şekilde depo ekipmanlarının arızalarının en hızlı şekilde çözülmesini ister.
Hayır sadece hızlı olursanız da hata yapma payınız çok yüksek olur. Tek yapmanız gereken parçanın üzerinde kodu var ise kodu ile birlikte aramanız kod ile elinizdeki görseli birleştirdiğinizde doğru sonuç çıkıyorsa hemen parçanızı sipariş verebilirsiniz. Parçanın üzerinde kodu yoksa parçanın adını biliyorsanız adı ile aratabilirsiniz.
Örneğin teker araştırıyorsunuz tekerin üzerinde genelde kodu yazmaz. O zaman tekerin rulman yuvasını genişliğini ve uzunluğunu ölçerek doğru tekere ulaşabilirsiniz. Veya hangi makineye takılıyorsa o makinenin markası ile de arama yapabilirsiniz.
Tüm bu soruların cevapları için bizlere de ulaşabilirsiniz veya istifparts.com’ dan destek alabilirsiniz.
Kullanmış olduğunuz depo ekipmanınızda elektronik bir arıza var ise ekran kısmında arıza kodu belirir bu şekilde servis firmasına arıza kodunu bildirerek destek alabilirsiniz. Sadece ekrandaki kodu söylemeyin makinenin nasıl bir sorun verdiğinden de bahsedin. Teker bozulduğunda makine arıza kodu vermez bunu gözle görebilirsiniz makine ses yapar veya yürürken titrer sallanır vs.
Asansöründe sorun varsa yine bir ses ve gözle görülebilir bir tüyo ile bunu görebilirsiniz.
Forkliftiniz için doğru servis firmasını bulmanız tamamen size bağlıdır. Servis firmasına maliyet konusunda nasıl bir yaklaşım yaparsanız servis firması da sizin taleplerinize göre yol alır. Yani doğru servis firması diye birşeyi tamamen siz oluşturmuş olursunuz. Orijinal yedek parça isterseniz ana distribütör ile çalışırsınız. Daha az maliyet çıksın isterseniz orijinal parça satan fakat distiribütör olmayan firmalar var onlarla çalışabilirsiniz. Bana masraf çıkarmasın diye bir talebiniz var ise çok daha uygun fiyatlara çalışan şahıs şirketleri ile çalışabilirsiniz. Maliyetinizi ne kadar artırırsanız müşteri memnuniyetiniz de o doğrultuda artar. Yani siz doğru firma diye aratırsanız bulduğunuz firma sizin taleplerinize göre şekillenecektir.
Forkliftinizin bakımları 250 saat veya 3 aylık periyotlarla yapılmalıdır. Yılda 1 kez de ağır bakım (tüm yağların ve filtrelerin değişimi) yapılmalıdır. Düzenli bakım yaptırmadığınız sürece ve makineyi sert bir şekilde kullandığınız sürece sürekli servis ihtiyacınız doğacaktır. Çünkü bakım demek kullanılan makineyi bir nebze olsun rahatlatmak demek yapılan işe değer vermek demektir. Maliyetlerimi ve işlerimi önemsiyorum demektir. Servis firmaları da bunu bu şekilde algılar. Bakım yapılmayan bir makinenin bakım masrafı normalinden her zaman daha yüksek ve fazla olmuştur. Bu sebeple iş yerinizin daha verimli çalışması için maliyetlerinizin daha düşük olması için depo ekipmanlarınızın bakımlarını zamanında yaptırınız. Bu manuel transpalet bile olsa bakımını yaptırınız. Çünkü unutmayın çalışan tüm ekipmanların bakıma ihtiyacı vardır.
Bakımlarda yapılan tespitler ücrete tabi olmaz ve arızalı bir yedek parça tespit edilmiş ise ücrete tabi değildir. Fakat yedek parça bakım esnasında değiştiriliyor ise ücret alınmaz. Bakımdan sonraki süreçte değiştirilirse ücrete tabidir. Tüm servis firmalarında süreç bu şekildedir.
Yedek parçaların garanti süreleri genelde 6 aydır. Fakat bu süre elektronik ürünlerde 3 aydır.
Elektronik ürünlerde garanti şartı şu şekildedir. Forkliftte bu parçanın arızasını tetikleyebilecek farklı bir durum var ise (kısa devre, tesisatta kaçak vs.) gibi durumlarda elektronik parçalar kapsam dışı kalır. Bu yüzden elektronik parçanın montajından önce tesisatın kontrolü muhakkak yapılmalıdır. Çünkü tesisatta sorun var ise parçanız yine arızalanacaktır ve size ek bir maliyet oluşturacaktır. Sizler de bu ayrıntıya lütfen dikkat ediniz.
Kullandığınız muadil ürün genelde bir sorun yaratmaz fakat doğru parça olduğundan emin olmanız gerekir. Orijinalin oem ürünü ise bir sorun yaratmaz fakat siz maliyetiniz el verdikçe orijinal parça kullanmaya özen gösteriniz. Bu demek olmuyor ki muadil ürün kullanmayın kullanabilirsiniz fakat arada çok bariz bir fiyat farkı var ise 4/1 fiyat gibi o zaman bir üst segment muadil ürün tercihinizi yapabilirsiniz.
Forklift yedek parça seçiminde;
Forkliftinizin markasını modelini belirlemeniz gerekir.
Parçanın nereye takıldığını ne işe yaradığını bilmeniz gerekir.
Varsa üzerinde parça kodunu bilmeniz gerekir yoksa da parçanın ismi ve nereye takıldığı ile ilgili aratmanız gerekir.
Varsa teknik özellikleriyle aratmanız gerekir.
Örn; Linde pedal potansiyometresi veya gaz pedal potansiyometresi.
Parça kodunu bilmiyorsanız bile bu potansın pedalın altında olduğunu bilirsiniz ve bu şekilde aratabilirsiniz.