Türkiye'nin her noktasına hızlı kargo
Türkiye'nin her noktasına hızlı kargo
Türkiye'nin her noktasına hızlı kargo
Forkliftlerde Elektrik Sistemi / Forklift Yedek Parça

Forkliftlerde Elektrik Sistemi / Forklift Yedek Parça

Forklift elektrik sistemi, bir elektrikli forkliftin enerji ihtiyacını karşılayan ve forkliftteki çeşitli bileşenlerin çalışmasını sağlayan bir sistemdir. Elektrikli forkliftlerde içten yanmalı motor yerine elektrikli bir motor kullanılır, bu da çevre dostu ve daha sessiz bir çalışma sağlar. Elektrik sistemi şu ana bileşenlerden oluşur:

  • Batarya (Akü): Elektrikli forkliftin enerji kaynağıdır. Genellikle kurşun-asit veya lityum-iyon bataryalar kullanılır. Batarya, elektrik motoruna güç sağlayarak forkliftin hareket etmesini sağlar.
  • Şarj Ünitesi(Redresör): Bataryanın şarj edilmesini sağlayan sistemdir. Bu ünite, bataryayı doğru voltaj ve akımla şarj eder ve forkliftin çalışmaya devam etmesini sağla
  • Elektrik Motoru: Forkliftin hareketini sağlayan ana bileşendir. Elektrik motorları, bataryadan aldığı enerjiyi mekanik enerjiye dönüştürerek tekerlekleri döndürür.
  • Kontrol Ünitesi: Bu sistem, bataryadan alınan enerjiyi elektrik motoruna yönlendirir. Ayrıca, forkliftin hızını ve yönünü kontrol eden bir yapıdadır. Kullanıcı tarafından yapılan girişlere göre motorun hızını ayarlar.
  • Direksiyon Sistemi: Elektrikli forkliftlerde direksiyon genellikle elektrik motoru ile çalışır ve bu sistem sayesinde forkliftin yönü kontrol edilir.
  • Fren Sistemi: Elektrikli forkliftlerde frenleme işlemi genellikle elektrikli motorların tersine çalıştırılmasıyla yapılır. Regeneratif frenleme adı verilen bu sistem, frenleme sırasında motoru ters yönde çalıştırarak enerjiyi bataryaya geri aktarır.
  • Aydınlatma ve Diğer Elektriksel Bileşenler: Elektrikli forkliftlerde çeşitli elektriksel bileşenler (aydınlatmalar, sinyaller, göstergeler vb.) de bulunur. Bu bileşenler de batarya ve kontrol ünitesinden enerji alır.

Elektrikli forkliftlerin avantajları arasında düşük emisyon, düşük ses seviyesi, daha az bakım gereksinimi ve daha düşük işletme maliyetleri bulunur. Ancak, batarya kapasitesi ve şarj süreleri gibi faktörler de önemli dikkat edilmesi gereken unsurlardır.

Forkliftlerin elektrik sistemindeki en önemli iletkenler biri de tesisattır. Forkliftin içinde hareket eden enerji bu tesisat sayesinde ilgili birimlere aktarılır.

Tesisat olmazsa diğer birimlere enerji akışı sağlanamaz.

Tesisat 2'ye ayrılır.

  • Ana Tesisat
  • Yardımcı Tesisat

Ana Tesisat

Ana tesisat forklitin temel parçalarına giden elektriği taşıyan tesisattır. Örneğin ana karta enerji bu tesisattan ulaşır. Bu nedenle ana tesisatta kopukluk meydana gelirse tesisat gerekli yerlere enerji ulaştıramadığı için hem tesisat arızası verir hem de enerjinin gitmediği yerlerdeki parçalar da arıza kodu verir. Bu nedenle arızanın tespiti çok önemlidir ve net yapılmalıdır. Forklifte arıza tespiti yapabilmek için dışarıdan bağlanan cihazlar da ana tesisata bağlanarak arıza tespiti yapılır.

Yardımcı Tesisat

Ana tesisatın üzerinde bulunan ince kablolardır. Bu kablolar ana tesisata destek amaçlı küçük enerji tüketen birimlere bağlanır. Yardımcı tesisata genelde siviçler bağlanır. Yardımcı tesisatta enerji tüketimi çok düşüktür bu sebeple aküyü pek fazla etkilemez.

Forkliftlerde Tesisat Onarımı Olur Mu ?

Forkliftlerin tesisatların onarımı genel olarak kopukluğun durumuna bağlıdır. Küçük ufak tefek kopukların onarımı daha kolaydır. Bir de tesisattaki kopukluğu bulmak o kadar kolay değildir.

Kopukluğun konumu önemlidir. Zor bir yerde ise örneğin akünün altında olabilir bu durumda akünün çıkarılıp tesisat onarımı yapılması gereklidir. Bir de önemli olan bir husus asit akülerinizi düzenli bakı yaptırınız. Yaptırmadığınız taktirde kazan delindiği zaman asitli su tesisata ulaşır ve tesisata zarar verir. Bu durumda tesisatınızı değiştirmek durumunda kalabilirsiniz.

Aslında forkliftin tüm bakımları birbirini takip eder ve birbirini etkiler. Bu yüzden tüm bakımlarını düzenli yaptırmanız sizin faydanıza olacaktır. Akünüzün bakımını, motorların bakımını, forkliftin bakımını düzenli yaptırınız.

Genel olarak tesisatların onarımı mümkündür ancak çok fazla müdahale edilmiş tesisatın arıza tekrarlama olasılığı yüksektir. Ana tesisat kolay arızalanacak bir şey değildir. Genelde kaza durumunda arızalanır veya eski model forkliftlerin tesisatları arızalıdır.