Forkliftlerde en çok kullanılan yedek parçalar kullanım alanına göre değişmektedir.
Fakat en çok değişen parçalar dikiz aynaları, tepe lambaları, farlar, iş güvenlik lambaları gibi darbeye en çok dayanıksız olan ekipmanlardır. Bu ekipmanlar dışarıdan ufak bir etkiyle deforme olan veya bozulan kırılan malzemelerdir. Bu sebepten dolayı en çok arızalanan ekipmanların başında bunlar gelir.
Forkliftlerde ortak olarak kullanılan parçalar dikiz aynaları, tepe lambaları, farlar, iş güvenlik lambalarıdır. Bu parçalarda gerekli bağlantı yerleri uyumu, voltaj uyumu olduktan sonra illa orijinal parçasını alıp kullanmaya gerek yoktur. Çünkü bu parçalar da birbirinin yerine kullanılabilen parçalardır. Birbirinin yerine kullanılan bu parçalar sayesinde maliyetleriniz yarı yarıya azalmaktadır. Bu parçaların fiyatları daha uygundur ve asla daha kalitesiz değildir. Fiyat performans ürünleridir.
Universal olarak kullanılan yedek parçalar sayesinde birçok firma maliyetlerini gözle görülür anlamda düşürmüş ve bu ürünlerin orijinal olarak kullanımlarının pek de gereksiz olduğu kanısına varmışlardır.
Bazı büyük firmalar yoğun çalıştığı için ve sürekli arıza yapan makinalarının artık arızaları da kronikleştiği için çareyi yedek parçaları fazla alıp kenarda tutmakta bulmuşlardır. Fakat bazen kronikleşen arızaların çözümü yedek parçayı yedekte tutmak değil arızanın çözümünü bulmaktır. Çünkü biliyoruz ki sürekli arızalanan bir parça varsa sorun parçada değildir, bunu tetikleyen başka bir durum vardır ve bu durumun tespit edilip çözülmesi gerekmektedir. Örneğin akülü transpaletin denge tekeri sürekli değişiyorsa ya tekerde sorun vardır ya da zeminde vardır. Eğer zeminde sorun varsa tekerin fazla fazla yedeğinin tutulmasının bir anlamı yoktur. Çare bozuk zemini düzeltmektir. Parçanın yedeğini tutmak kalıcı bir çözüm değildir. Sürekli teker değiştirirken hem vakit kaybediyorsun hem de fazla faz teker tutarak maliyetini artırmış oluyorsun bu sebepten dolayı bozuk zemini tamir ettirmek daha faydalı bir çözüm olacaktır.
Forkliftlerin genel olarak arızalanmasındaki sebepler birden fazladır.
Operatörden kaynaklı arıza sebepleri: Operatörler genelde hızlı çalışıp işin hızlı bitmesini isterler ve acele ederler bundan dolayı makinede makinede hızlı çalışmadan dolayı komut hataları olabilmektedir. Operatörler makineyi hızlı kullanarak olası kazalara da sebebiyet verebilirler bundan dolayı da arızalar oluşmaktadır.
Bakımların Düzensiz Yapılması veya Hiç Yapılmaması: Makinaların bakımlarının düzensiz yapılması veya hiç yapılmaması başlı başına arızanın geliyorum demesinin sebeplerindendir. Çünkü bakım yapılmayan makinenin ne sorunu var bilinmez veya ileride ne gibi bir arıza yapacak bilinmez. Akülü forkliftlerde bakım yapılmazsa kartlar ve akü büyük oranda hasar görür. Dizel forkliftlerde bakım yapılmazsa makinenin kalbi diye tabir ettiğimiz motoru hasar görür. Bu sebeplerden dolayı bakım maliyetinden kaçarken daha büyük maliyetlere zemin hazırlarsınız bunun farkında olmanız her zaman sizin faydanıza olacaktır.
Makineye Uyumlu Parçalar Takılmaması: Forkliftiniz arıza yaptığında daha arıza yapan parçanın daha uygun fiyata benzerini kullanırsanız bu da olası arıza sebeplerindendir. Muadil ürün orijinal ürünün yerine kullanılır fakat orijinal ürününüze benzer farklı özellikte ürünü kullanmayınız. Bunu yapmak makinenizin daha büyük arızalara sebebiyet vermesine neden olur. Her zaman ya muadil ürün kullanın ya da orijinal. Örneğin bir elektronik kartın yerine benzer bir kart kullanırsanız bu çözüm anlıktır ve ileride size büyük maliyetler çıkaracaktır. Kartların yerine benzer malzeme kullanılmaz bu makinenin tüm sistemini olumsuz etkiler.
Zeminlerden Kaynaklı Arızalar: Makinenin bakımlarını düzenli yaptırıyorsunuz, gayet dikkatli kullanıyorsunuz, parçalarınızı da muadil veya orijinal kullanıyorsunuz fakat zemininiz çok kötüyse yine arıza yapma olasılığınız var demektir. Zeminde çukurlar varsa lastikleri hızlı deforme eder veya kart sistemine zarar verir. Zemin epoksi değilse yine lastiklere zarar verir ve makinenin gereksiz sarsılmalara maruz kalmasından dolayı dingil kısmında veya şase kısmında arızalar oluşabilmektedir.
Forkliftlerde yedek parçaların değişimi çalıştığınız servisler tarafından yapılmalıdır. Çünkü siz gerekli teknik bilgiye sahip olmadığınız için aldığınız parçanın garanti hakkını da kaybetmiş olursunuz. Bu nedenle yedek parçayı sipariş verip kendim değişim yaparım düşüncesine kapılmamanızı önemle rica ederiz. Çünkü sizin bilmediğiniz ufak bir ayrıntı yüzünden parçanın montajı yanlış yapılabilir. Servis firmaları katalogdaki tariflere göre montaj yaptığından ince detayları bilir ve sorumluluk da servis firmasında kalmış olur. En önemlisi siz de fazla harcamaya mahal vermemiş olursunuz.